Un blog despre chestii...

Salut si bine ai venit pe blogul despre chestii ! Pe acest blog gasesti tutoriale php/mysql, tutoriale html/css, articole despre blog, template-uri html gratuite create de mine, template-uri psd, icons, diverse tutoriale pentru platforma blogger.com, scripturi php gratuite, diverse din ramura web.

(Lectii php gratuite) - Prelucrarea datelor introduse in formulare

Niciun comentariu
Incepand cu versiunea PHP 4.1.0, datele introduse in formulare si trimise serverului vor fi disponibile in tablourile asociative (variabile superglobale) $_GET, $_POST si $_REQUEST. Cheile elementelor tablourilor amintite sunt numele campurilor formularului, iar valorile elementelor sunt reprezentate de datele introduse de utilizatori (pentru campurile de tip text,  password,  textarea)  sau de optiunile facute de acestia (pentru campurile radio, checkbox, hidden si select).

Datele trimise scriptului prin metoda GET vor fi disponibile in scriptul de prelucrare a acestora prin intermediul tablourilor superglobale $_GET si $_REQUEST. In continuare este prezentat un exemplu simplu de utilizare acestei metode, care include fisierele date.html si afisare.php. Fisierul date.html va avea urmatorul continut:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Utilizarea metodei get</title>
</head>
<body>
<table>
<form methon="get" action="afisare.php">
<tr>
<td>Nume</td>
<td><input type="text" name="nume"/></td>
</tr>
<tr>
<td>Prenume</td>
<td><input type="text" name="prenume"/></td>
</tr>
<tr>
<td><input type="submit" value="Trimite"/></td>
<td><input type="reset"/></td>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Iar scriptul de prelucrare (afisare.php) va avea urmatorul continut:

<?php
if(!empty($_GET['nume']) && !empty($_GET['prenume'])){
echo "Nume: " .$_GET['nume'];
echo "Prenume: " .$_GET['prenume'];

}else{
Header ('Location: date.html');
}
?>

In cazul in care utilizatorul completeaza ambele campuri ale formularului (se remarca folosirea functiei empty() ), scriptul de prelucrare inclus in fisierul afisare.php  va afisa continutul acestora. In caz contrar, browserul va afisa din nou formularul de introducere a datelor. Reafisarea formularului se realizeaza dupa ce serverul trimite browserului antetul Location avand ca valoare numele fisierului date.html.

Numele si prenumele utilizatorului se introduc in campurile input  de tip text al caror atribut name au valorile "nume" si, respectiv, "prenume". Aceste date sunt preluate in scriptul de prelucrare afisare.php, in elementele $_GET ['nume'] si $_GET ['prenume'] ale tabloului superglobal $_GET. De asemenea datele pot fi preluate si in tabloul superglobal $_REQUEST in mod similar.

Folosinda metoda $_GET, dupa introducerea datelor in formular si trimiterea catre server, vei observa ca link-ul s-a schimbat si are urmatoarea cale: afisare.php?nume=Ionescu&prenume=Florin
Utilizand metoda get, datele sunt codificate de catre browser folosind tipul de continut application/x-www-form-urlencoded si adaugate url-ului  paginii vizate (specificat ca valoare a atributului action), dupa caracterul "?". In aceasta situatie datele sunt alcatuite din caractere ASCII.

In urmatoarea lectie iti voi prezenta metoda post "$_POST [' ']" si diferentele dintre $_GET si $_POST.

Salutare ! Daca ti-a placut acest articol click pe unul din butoanele de mai jos si da-i share in reteaua ta de socializare. De asemenea poti lasa si un comentariu cu privire la acest articol. Multumesc !

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu